Yorgunluğun ardında tiroid fonksiyon bozuklukları, hareketsizlik, depresyon, anemi, sızdıran bağırsak gibi birçok sebep olabilir.
- Tiroid fonksiyon bozuklukları: genellikle stres ve diyetin yarattığı hormonal değişimler, gluten ve süt ürünlerinin yaratmış olduğu sızdıran bağırsak ve iyot, selenyum yetersizliği tiroid fonksiyonlarını bozabilir ve kişilerde gün içerisinde yorgunluklara neden olabilir.
- Adrenal yorgunluk: adrenal bezlerdeki hormon dengesizliğine bağlı oluşur, kişi her ne kadar dinlense de yorgunluğunu atamaz. Beslenme düzeni ve yaşam tarzı değişiklikleriyle adrenal yorgunluk tedavi edilebilir.
- Hareketsiz yaşam: fiziksel aktivite her ne kadar yorucu olsa da ardından gelen kaliteli bir dinlenme dönemiyle gün içerisinde kişileri daha dinç kılmaktadır.
- Depresyon: akut veya kronik depresyon enerji düzeylerini olumsuz etkiler.
- Kalitesiz uyku: ortalama 7 saatin altındaki uyku ve bu uykunun kalitesinin düşük olması durumunda yorgunluk gözlenir.
- Anemi: kandaki kırmızı kan hücrelerinin yetersiz olması dokulara yetersiz oksijen taşındığının göstergesidir. Bu kişilerin daha bitkin ve yorgun olmasına neden olur.
- Sızdıran bağırsak: kişilerde kronik yorgunluk ve bitkinliğe neden olur.
- Susuzluk: vücut su ve elektrolitleri azaldığında yorgunluk tetiklenir.
- Psikolojik stres: stres hormonlarının kronik olarak salgılanması sızdıran bağırsak ve buna bağlı adrenal yorgunluğun gelişimini tetikler.
- Kan şekeri dengesizlikleri: kişilerin ruh hali geçişleri kan şekeri dengesizlikleri ile doğrudan ilişkilidir. Hızla yükselen veya azalan kan şekeri ve insülin, ani ruh hali dalgalanmalarına neden olarak yorgunluğu tetikler.
- Yanlış beslenme: basit karbonhidratların fazla tüketimi kan şekeri dengesizliklerine neden olur ve yorgunluğu tetikler. Fonksiyonel yağ, doğru protein ve sebze meyveden gelen kompleks karbonhidratın zengin olduğu bir beslenme düzeni kişilerin daha enerjik hissetmesini sağlar.