Uyumamız, uyanmamız, beslenme davranışımız, yiyecekleri sindirme kapasitemiz ve toksinleri elimine etmemiz otonom sinir sistemine bağlıdır. Vücudumuz 24 saatlik döngüye göre çalışır. Bu döngüye sirkadiyen ritim denir. Vücudumuzun içindeki bu saat (içimizdeki saat) hayatımızı sürdürebilmemiz için çok önemlidir.
Eğer iç saatimizin çalışmasını bozarsak mesela uyku saatlerimizde çalışır ve yanlış zamanlarda beslenirsek; uyku bozuklukları, kronik yorgunluk, hazımsızlık, streslere karşı direncin azalması, kronik iltihabi hastalıklar ve kanserlere yakalanma olasılığımız artar.
Birbirine zıt olan ve eşgüdüm halinde çalışan iki sinir sistemimiz vardır: sempatik sinir sistemi (SSS) ve parasempatik sinir sistemi (PSS). SSS açlık ve egzersiz ile uyarılır; bizi uyanık, aktif tutar, gün boyunca bizi stres ve açlığa karşı dayanıklı hale getirir. PSS ise yemek yeme ile uyarılır; bizi gevşetir ve uykuya hazırlar.
Böylelikle sindirim kapasitemizi artırarak dokularımızı yeniler ve onarır. En esnek canlı olan insanı yeniden en dayanıklı, her koşula adapte bir hale getirmeye yardımcı olmak için fasılalı açlık bağışıklık sistemini destekleyen bir programdır.
Açlık oruçları kırılamayan insülin ve leptin direnci üzerinde çok etkilidir. Hastalık dönemlerinin başlangıçlarında bakteri çoğalma faaliyetlerini engeller. Hastalığın seyrini kısaltır. Hipoglisemi ataklarını önler. Kilo verme programlarında tıkanma noktalarında yardımcıdır.
Nasıl Uygulanır?
İntermittant fasting haftada 2 kez 48 saat ara verilerek toplamda minimum 16 – maksimum 20 saat aç kalınarak yapılmalıdır. Aç kalınan sürede bol bol su, bitki çayı, maden suyu, çay ve kontrollü kahve içilebilmektedir. Örneklersek akşam 19.00 da yemeğinizi yiyorsunuz. Öğlen 11’den itibaren orucunuzu bitirebilirsiniz. Bu orucun en az 8 saati zaten uykuda geçmektedir.
Püf noktası ise haftada 2 kez yapılırken hep aynı günlere denk getirmemek! Çünkü sistem hemen alışıyor. Yani düzenli düzensizlik! Uzun süreli ve her gün uygulanan 16 – 17 saatlik oruç serum kortizolü yükseltebilir.