Tahılları Filizlendirme Yöntemi
Filizlendirme kuru baklagillerin ve tahılların besin değerini arttırmanın en çabuk ve en kolay yoludur. Tohumlar çimlendirildiğinde bileşimlerindeki vitaminlerin, minerallerin ve enzimlerin değeri büyük oranda artar. Baklagilleri ve tahılları filizlendirerek vitamin içeriklerini 8 katına kadar arttırmak mümkündür. Brokoli tohumu, ay çekirdeği, susam, mercimek en fazla çimlendirilen filizlendirilmiş besinler arasında yer alır; daha kolay sindirilirler ve antioksidanlarla dolu oldukları için bağışıklık sistemini güçlendirirler. Yüksek protein içerirler.
Fitik asit özellikle buğday, pirinç, arpa, çavdar gibi bitkilerde ve fasulyede bulunur. İnsanlar bu yapıdaki fosforu sindiremezler çünkü insanlarda bu yapıyı parçalayabilen fitaz enzimi yoktur. Fitik asit; çinko, magnezyum ve demirin emilimini engeller. Besinler filizlendirme yoluyla ön sindirimden geçirilir.
Filizlendirilmiş yiyeceklerin birçok yararı bulunmaktadır. Yaşam enerjisi olarak adlandırılabilecek filizler protein, vitamin, mineral ve enzim deposu olarak düşünülebilir. Filizlendirilmiş tohumları düzenli olarak tüketmek sindirim sistemi, bağışıklık sistemi ve genel olarak sağlıkta iyileşmeye yardımcıdır. Ayrıca filiz tüketimi vücudun daha alkali hale gelmesini sağlar.
Tohumlar suda bekletilince ısı ve oksijen de yeterli miktarda ise koruyucu kabuğu çatlar ve çimlenmeye, minik filizler vermeye başlar. Suda bekletilen baklagillerin, tahılların filizleri çiğ olarak veya pişirilerek yenilebilecek canlı filizlerdir. Bu sürece filizlendirme veya çimlendirme denir.