Tüm tahıl, baklagiller ve kuruyemişler gibi tohumların da türünü devam ettirmek için filizlenmesi gerekir ancak uygun koşullar ortaya çıkana kadar kendisini tohum olarak koruması şarttır. Bütün canlılar hayatta kalmak ve neslini devam ettirmek üzerine programlanmıştır.
Tohumun kendisini koruma mekanizması fitik asittir. Fitik asit özellikle buğday, pirinç, arpa, çavdar gibi bitkilerde ve fasulyede bulunur. İnsanlar bu yapıdaki fosforu sindiremezler çünkü insanlarda bu yapıyı parçalayabilen fitaz enzimi yoktur.
Fitik asit; kalsiyum, magnezyum, demir, çinko gibi önemli mineraller ile bağ oluşturur ve mineraller fitat tarafından serbest bırakılmadığı için mineral eksikliğine neden olur. Birçok bakteri fitaz enzimini etkin hale getirir. (yararlı dost bakteriler) Laktik asit bakterileri, bacillus suptilus ve echericia coli gibi dost bakteriyel fitazlar fitatları parçalar; fermantasyon işlemi sonucu fitat molekülü parçalanarak minerallerin kullanılabilirliği artırılır.
Evde yapabileceğimiz en basit fitat parçalama işlemi fermantasyondur. Fermantasyon ön sindirimdir. Dolayısıyla zor sindirilen kurubaklagil ve tahıllar ön sindirimden geçirilir.
Öncelikle yıkanmış baklagil içme suyuyla ıslatılır, bu şekilde 24 saat buz dolabında bekletilir. 24 saatin sonunda baklagil iyice yıkayıp süzülür. Islatma kabına tekrar içme suyu doldurup bu sefer içerisine bir su bardağı da peynir altı suyu/sirke ilave edilir. Yeniden ıslatılan baklagiller tekrar 24 saat bekletilir. Sürenin sonunda baklagiller ve tahıllar süzerek kullanılabilir.