Süt ürünleri, soya, lektinden zengin sebzeler, gluten ve kafein kronik ağrı mekanizmasında etkili olabilmektedir.
Bize başvuran hasta gruplarının pek çoğunda günler, haftalar, aylar ve hatta yıllarca süren kronik ağrılarda gözlemliyoruz. Bu ağrılar kişilerde yaşam kalitesinde ciddi düşüşlere neden olmaktadır. Peki ağrı tedavisi ve diyetisyenin sizce birlikteliği ne olabilir?
Kişiler genellikle ağrı kesiciler ve kremlerle ağrılarını rahatlatmayı denerken anlık rahatlamalara neden olabilir ancak doğru tedavi ağrıların ardındaki sebebi bulabilmekten geçiyor.
Kronik inflamasyon süreci Leaky Gut (Sızdıran Bağırsak)’a sebep olmakta ve bağırsaktan sızan patojenler sağlıklı hücrelere yerleşerek immün sistemin bu hücrelere saldırmasına bağlı görülmektedir. Artirit, fibromiyalji, baş ağrıları ve migrenler bu şekilde oluşturmaktadır. Bazı besin grupları bu süreci tetikler, bunlar:
- Süt ve süt ürünleri: süt içeriğindeki laktoz ve kazein nedeniyle sızdıran bağırsağı tetikleyerek ağrılara sebep olabilmektedir.
- Soya sütü: soya içerisindeki phytic asit, bağırsak duvarını tahrip ederek emilimi azaltmakta ve sızdıran bağırsaği tetikleyerek ağrı oluşumuna neden olmaktadır.
- Gece gölgesi sebzeleri: domates, patates, patlıcan ve biber sahip oldukları yüksek lektin nedeniyle gece gölgesi sebzeleri olarak tanımlanmaktadırlar. Özellikle eklem ve kas ağrıları ve ruh hali bozukluklarında tetikleyici oldukları bilinmektedir.
- Gluten, alkol, kırmızı et, şeker, işlenmiş yiyecekler ve omega 6 içeren yağlar inflamasyonu tetikliyor oluşu nedeniyle ağrı mekanizmasında etkili olmaktadır.
- Kafein; tüketiminin özellikle migren ağrıları ile ilişkili olduğu bilinmektedir.