Fonksiyonel yağları mutfaklarımızda doğru pişirme teknikleri ile kullanmak önemli!
Fonksiyonel yağların beslenmemizdeki yeri yadsınamaz bir gerçek. Ancak her yağın mutfaklarımızdaki kullanım alanlarının farklı olması gerekiyor. Dumanlanma noktası, yağların ısı ile birlikte tamamen yandığı ve zarar gördüğü sıcaklığı tanımlamaktadır. Her yağ farklı bir dumanlanma noktasına sahiptir, bu nedenle mutfakta her alanda her yağı kullanmak doğru olmayabilir.
Dumanlanma noktası; yağın nereden ekstre edildiği, içeriği, rafine edilme işlemi gibi birçok etkene bağlı olarak değişmektedir. Sağlıklı yemekler pişirebilmek için yağların dumanlanma noktasına dikkat etmek önemlidir.
- Zeytinyağı: dumanlanma noktası saflığına göre değişmekle birlikte 160 – 240 derecedir. Yüksek ısıda, düşük ısıda ve çiğ tüketim için uygundur. Ancak ısı arttıkça lezzeti bozulmaktadır.
- Tereyağı/Ghee: dumanlanma noktası 150 – 250 derecedir. Özellikle tereyağından ghee elde edilmesiyle tereyağındaki asıl yanıcı madde olan laktozun eliminasyonu ile daha yüksek ısı için uygun olabilmektedir.
- Hindistancevizi Yağı: dumanlanma noktası 180 – 230 derecedir. Özellikle fırınlama ile uygundur, yüksek ısıya dayanıklıdır.
- Avokado Yağı: 270 derecelik dumanlanma noktasıyla ısıya en dayanıklı yağlardan birisidir. Bu nedenle yüksek ısı için oldukça uyumludur.
- Susam Yağı: dumanlanma noktası yine yüksek olmasına rağmen yüksek antioksidan kapasitesinin bozulmaması için daha çok soğuk yemeklerle ve salatalarda kullanılması önerilmektedir.
Mutfaklarımızda mısır özü, çiçek yağı gibi diğer bitkisel yağlarda bulunmaktadır. Ancak bu yağların yüksek Omega 6 içeriği nedeniyle tüketimi önerilmemektedir.
Yağların zarar görmemeleri için ısıdan uzak karanlık bir yerde, koyu renkli bir cam şişede saklanmaları önemlidir.