Kolajen, insan vücudunun yapısında da bulunan kompleks bir proteindir.
Kolajen; başta kas, kemik, cilt, kan damarları, sindirim kanalı ve tendon yapısında bulunan bir protein yapısıdır. Bu dokulara sahip oldukları güç ve esnekliği veren, hücre yenilenmesinin devamlılığını sağlayan bir yapıdır.
İnsan vücudunda bilinen en az 16 tip kolajen var. Ancak bu 16 tip içerisinde en yaygın olanları (tüm vücut kolajenlerinin %80 – 90’ı) tip 1, 2 ve 3 kolajendir. Tip 1 kolajenin vücut dokularının %90’ında bulunduğu bilinmektedir.
Beslenme yoluyla alabileceğimiz doğal kolajen kaynakları; bovine kolajen, tavuk kolajeni ve balık kolajenidir. Yumurta da bir miktar kolajen içermektedir.
- Bovine kolajeni; büyük baş memelilerin deri, kemik ve kaslarından ekstre edilebilir. kreatin üretimini uyarır, kas gelişimini destekler.
- Tavuk kolajeni; kanatlı hayvanların (tavuk, hindi) kemiklerinden ekstre edilebilir; kıkırdak doku oluşumunu destekler ve anti-aging etkisi vardır.
- Balık kolajeni; eklemler, cilt, iç organlar, kan damarları, sindirim kanalı ve kemikler üzerinde olumlu etkiye sahiptir.
Kolajen;
- Doku ve organlarda onarımı destekler, yaşlanmayı geciktirir.
- Kas ve eklem ağrılarının giderilmesinde etkilidir.
- Sızdıran bağırsağın onarımında etkilidir.
- Kas kütlesinin artışını destekleyerek metabolizma hızını arttırır.
- Saç, tırnak ve diş gibi dokuları güçlendirir.
Memeli ve kanatlı hayvanların, balıkların kemiklerinin suları ile yemeklerin desteklemesi, doğal kolajen alımının en pratik yoludur. Yemeklerinizde et, kemik, tavuk, balık sularını kullanmaya özen gösterin.