Bazı durumlarda süt ve ürünlerinin tüketiminin kısıtlanması gerekebilmektedir ve bu durumda süt ürünleri dışındaki diğer kalsiyum kaynaklarının yeterli tüketiminden emin olmak gerekir.
Laktoz intoleransı veya kazein duyarlılığı gibi durumlarda bağırsak terapileri sırasında süt ürünlerinin beslenme düzeninden çıkarılması tavsiye edilmektedir. Bu durumda kişilerin en büyük endişesi yeterli kalsiyumu alamamaktır. Ancak süt ürünleri dışında doğada birçok kalsiyum kaynağı bulunmaktadır ve bunların yeterli tüketimi kalsiyum alımı için yeterli olmaktadır.
Kalsiyum, insan vücudundaki önemli minerallerin başındadır ve kas, kemik gelişimi, kan basıncı ve deri sağlığı için önemlidir. Süt ürünlerinin tüketiminin kısıtlandığı durumlarda;
- Kemik suyu, kalsiyum ve diğer birçok mineralden oldukça zengindir. Düzenli günlük tüketim ile içerisindeki prolin ve glisin aminoasitleri ile birlikte kas, kemik gelişimi, deri sağlığı, sinir sistemi ve yara iyileşmesi üzerinde etkilidir.
- Balık kılçığı, süt ürünleri dışındaki en iyi kalsiyum kaynağıdır. Balık kılçığı tüketmenin en kolay yolu, hamsi gibi kılçıkları ile birlikte yenebilen küçük balıkları bütün olarak çiğnemek ve tüketmektir. Balık kılçığının Vitamin D içeriği yüksektir, bu durum içerdiği kalsiyumun da emilimini artırmaktadır.
- Koyu yeşil yapraklı sebzeler;karalahana, pazı, brokoli, kale, turp otu gibi koyu yapraklara sahip ve yaprakları ile yenen sebzeler kalsiyumdan oldukça zengindir. Aynı zamanda folat, vitamin a, c, e, k ve b içerirler; bu durum içerdiği kalsiyumun da emilimine yardımcıdır.
- İncir
- Pekmez
- Susam
- Deniz kabukluları
Kalsiyum tüketimi ile birlikte; vücuttaki D ve K vitaminleri, magnezyum değerleri de kontrol edilmelidir. Bu vitamin ve minerallerin eksikliği de yine kalsiyum emilimini olumsuz etkilediği için kronik kalsiyum yetersizliğine neden olabilmektedir.