SIBO tedavisinde doğru sıralama ile kişilerin sindirim problemlerinden kurtulabilmeleri mümkündür.
SIBO tedavisinde FODMAP Diyeti ve ardından çıkarılan besinlerin, probiyotiklerin tanıtımı, hekim kontrolünde antibiyotik tedavisi, fitoterapik destekler gibi birçok aşamadan bahsettik. Peki doğru sıralama ne olmalıdır?
1 – Eliminasyon Diyeti – Düşük FODMAP Diyeti
En az 3 – 8 hafta boyunca beslenmeden FODMAP’lerin ki bunların hangi yiyeceklerde bulunduğunu bir önceki postumuzda bulabilirsiniz, doğru protein, sebze ve meyve kaynaklarının beslenmede yer aldığı bir program takip edilmelidir. Bu beslenme programı özellikle bromelain (ananasta bulunur), potasyum ve magnezyum içermelidir.
Eğer hekim gerekli görürse bu aşamanın sonlarında rifaksimin – antibiyotik tedavisi de uygulanabilir.
2 – Tam GAPS Diyeti
GAPS Diyetinin Tam GAPS aşaması uygulanmaya başlanmalıdır ve böylelikle bağırsak onarımı devam ederken probiyotik tanıtımına da başlanmalıdır. Kemik suyu, hindistancevizi yağı, ev elma sirkesi gibi bağırsak onarıcı ajanlar bu aşamanın vazgeçilmezidir. Yine aynı zamanda çıkarılmış olan FODMAP’ler de beslenmeye tekrar eklenmeye başlanmalıdır.
Tüm terapi sırasınca vitamin B12, D, K, probiyotikler, sindirim enzimleri, demir ve çinko seviyeleri takip edilmelidir; gerekli durumlarda gerekli aşamalarda hekim kontrolünde takviyelerinin desteklenmesi önemlidir. SIBO tablosunda özellikle bu grupların eksikliğine sıklıkla rastlanmaktadır.
Antimikrobiyal bitki ve yağlarda yine SIBO’daki zararlı bakterilerin azaltılmasında yardımcı olacağı için; altınmühür otu ve nane yağı başta olmak üzere kekik yağı, tarhun yağı ve karanfil yağı kullanılabilir. Bu yağların gün içerisinde tüketilen içme sularına damlatılması (1 litre su için 2 – 3 damla yeterlidir) önerilir.
Terapinin ardından kişi stres ve toksinlerden uzak, doğru bir beslenme programının olduğu sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemelidir.