Sızdıran bağırsak durumunda; bağırsağa zarar veren besinler elimine edilirken bağırsakları onaran besinlerin tüketimi artırılmalıdır.
Öncelikle bağırsağa zarar veren gıdalardan uzak durulmalıdır. Tüm tahılları ve şekeri beslenme programlarınızdan çıkarın. Düşük karbonhidrat diyetine uyarak ve faydalı bir amino asit olan l – glutamin içeren et – kemik suyu ve ayrıca sadeyağ, zeytinyağı ve balıkta bulunan sağlıklı yağlar gibi bağırsakları iyileştirildiği bilinen gıdalar ile beslenerek bağırsak astarınızı onarın.
Hindistan cevizi yağı antibakteriyel özelliklere sahiptir. Özellikle deniz ürünlerinde ve ette bulunan çinko ise sindirim enzimlerinin yapılanmasına yardımcı olur. İyi bakterileri desteklemek için probiyotik – prebiyotik (iyi bakterileri beslemeye yardımcı olan ve onların sağlıklı bir çevrede gelişmesine olanak sağlayan lifler) içeriği zengin gıdalar tüketin. Turşular, sauerkraut, kimchi, salamura gıdalar, kombu çayı ve lahana turşu; kahverengi deniz yosunları, avokado ve ıspanak gibi lif bakımından zengin gıdalar bağırsak sağlığını destekler.
Acaba bende sızdıran bağırsak var mı?
Sızdıran bağırsak vücutta birçok farklı şikayete neden olabilir.
MÖ 450 yılında, modern tıbbın babası Hipokrat ‘Bütün hastalıklar bağırsaktan başlar. Bağırsak hasta ise vücudun geri kısmı da hastadır.’ dedi ve günümüzde araştırmalar bu savı doğrular niteliktedir. Sızdıran bağırsak sendromu ya da bir diğer adıyla geçirgen bağırsak, bağırsaktaki sıkı bağların açılması ile ilgili bir durumdur.
Bu sıkı bağlar bağırsaklarınız ile kan dolaşımına girmesine izin verilen madde arasındaki geçiş noktasıdır. Bağlara; toksinler, mikroplar ve sindirilmemiş yiyecek parçacıkları hasar verir ve bu durum sonucunda sızdıran bağırsak gelişir.
1 – Gıda duyarlılıkları: kan dolaşımına giren toksinlerin saldırıları nedeniyle, bağırsak geçirgenliği olan kişilerin bağışıklık sistemi, vücutlarını belirli gıdalardaki (özellikle gluten ve süt) antijenlere daha duyarlı hale getirir ve çeşitli antikorlar üretir.
2 – Bağırsak hastalıkları: bağırsak geçirgenliğinin artmasının çoğunlukla huzursuz bağırsak sendromu, ülseratif kolit, ve Crohn hastalığından muzdarip insanlarda daha sık görüldüğü tespit edilmiştir. Çinko takviyesinin, bu vakalarda bağırsak bağlantılarının sıkılaştırılmasında oldukça etkili olduğu bulunmuştur. Alfa 1 antitripsin ve kalprotektin seviyelerinin artışı da iltihabı bağırsak hastalıklarının habercisidir. Gaitadan bu değerlere de bakılabilir.
3 – Otoimmün hastalıklar: sızdıran bağırsağın otoimmün hastalığa neden olabileceğini anlamanın anahtarı, zonulin olarak bilinen bir protein üzerinde yapılan araştırmalardır. Physiologic Reviews dergisinde 2011’de yayınlanan bir makaleye göre, Zonulin seviyesinin artması bağırsak geçirgenliğini göstermektedir. Sıkı bağları yapıştıran yada onaran bir proteindir. Gaitadan rahatlıkla ölçülebilir.
4 – Tiroid sorunları: sızdıran bağırsak sendromunun doğrudan etkileyebileceği otoimmün hastalıklardan biri Hashimoto hastalığıdır. Kronik tiroidit olarak da bilinen bu bozukluk, hipotiroidizm, metabolizma bozuklukları, yorgunluk, depresyon, kilo alımı gibi birçok soruna yol açabilir.
5 – Emilim bozuklukları: sızdıran bağırsaklardan kaynaklanan çeşitli beslenme yetersizlikleri, mide asit düzeyinin yetersizliği, yaşamsal döngülerin en önemli vitaminleri B12, folat, magnezyum emilimini ve diğer enzimlerin sentezini olumsuz etkileyerek besinsel eksikliklere yol açabilir.
6 – Cilt hastalıkları: bağırsak cilt bağlantı teorisi, 70 yıl önce ilk kez tanımlanan bağırsak hiper geçirgenliğinin bir miktar cilt durumuna neden olabileceğini açıkladı. Özellikle zamansız akne, sivilce ve sedef hastalığı ve egzamalar bağırsak problemlerinin göstergesi olabilir.
7 – Duygu durum bozuklukları: Neuro Endocrinology Letters dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, sızdıran bağırsakta çeşitli nörokognitif bozukluklara neden olduğu gösterilmiştir. Bağırsak aşırı geçirgenliğinin psikobiyotik etkisiolan probiyotiklerin kaybını artırmaktadır. Ayrıca duygu durumu üzerinde etkili olan nörotranmitterlerden seratoninin %95’i bağırsaklardan sentezlenmektedir.