SIBO teşhisinde kullanılan testlerin uygulanmasının ardından uygun ilaç ve beslenme tedavisinin yapılması gerekmektedir.
Bir önceki postumuzda SIBO’nun ne olduğundan bahsettik. Bu postta ise SIBO’nun nasıl tespit edilebileceğinden ve nasıl tedavi edilebileceğinden bahsedeceğiz. Daha öncede söylediğimiz gibi SIBO; ince bağırsaktaki zararlı bakteri artışı olarak tanımlanmakta ve genellikle karın bölgesinde aşırı şişkinlik olarak semptom göstermektedir. Peki SIBO’nun varlığını gösteren bir test var mı?
- Nefes testi: kişinin 12 saat boyunca aç kalmasının ardından 3 saat boyunca her 15 dakikada bir bir miktar şeker tükettikten sonra nefesi incelenir.
- İdrar testleri: SIBO olması durumunda idrarda zararlı bakterilerin ürettiği maddelerin varlığı sorgulanır.
- Dışkı flora analizi: bağırsak florasının dengesizliğinin incelenmesi de SIBO’nun görüntülenmesine yardımcıdır.
Ülkemizde dışkı flora analizi uygulanmakta ve SIBO tanısının konulmasında etkilidir. Hastadan alınan iyi bir anamnez ile flora analizi bir araya getirilerek doğru tedavi programı ile SIBO’dan başka bir deyişle yıllardır kurtulamadığınız şişkinliğinizden kurtulmak mümkün!
Tedavide genellikle hekimler rifaksimin grubu sadece bağırsak zararlılarının duyarlığı olduğu bir antibiyotik kullanmaktadır. SIBO tedavisinin büyük bir aşamasını bu tedavi oluşturmakla birlikte doğal destekler de yardımcı olmaktadır. Özellikle altın mühür otu, kırk kilit otu gibi inflamasyonu baskılayıcı bitkilerden faydalanılabilir. Bunun dışında şekerden ve basit karbonhidrattan uzak bir beslenme düzeni de SIBO tedavisinin vazgeçilmez bir parçasıdır.