Kilo kontrolünden hormonları dengelemeye orucun sayısız faydası bulunmaktadır.
Metabolizmanızı resetlemeyi ve kendinizi daha enerjik hissetmeyi kalori saymadan veya tek tip beslenmeden yapabilmek istemez miydiniz? Cevap evetse, çözüm: oruç.
Bilinen en genel geçer ve basit diyet önerisi yememek. Elbette ki oruç kendinizi açlık içerisinde süründürmeniz değil. Orucun doğru tanımı, spesifik bir zaman dilimi içerisinde yeme ve içme davranışını sınırlamaktır. Birçok dinin de bir parçası olan oruçları, biz burada bir beslenme alışkanlığı – düzeni olarak konuşacağız. Metabolizmayı resetlemek birpek çok farklı oruç denenebilir ki bunlardan bazıları:
- Aralıklı Oruç: düzenli olarak katı beslenmeye ara verilen bir beslenme düzenidir. Genellikle 14 –18 saatlik aralıklarla katı beslenmeye ara verilir ve sadece kalorisiz sıvılara izin verildikten sonra tekrar katı beslenme başlar. Düzen bu şekilde devam eder.
- 8/16 Orucu: aralıklı orucun en çok uygulanan yöntemidir. Kişi, günün 8 saati beslenirken geri kalan 16 saatte sadece kalorisiz sıvılar tüketir.
- Gün Aşırı Oruç: kalorinin kısıtlanmasına yönelik bir açlıktır. Bir gün normal beslenmeye devam edilirken ertesi gün normal beslenmenin ¼ kadar bir kalori alımına düşülür. Kişi normal gününde 2000 kalori tüketiyorsa oruç gününde 500 kalori tüketir ve bu periyotu sürekli olarak tekrarlar.
- 5/2 Diyeti: gün aşırı oruca benzer ancak burada 5 gün boyunca normal beslenme devam edilirken takibindeki 2 gün boyunca kalori kısıtlaması uygulanır.
- Başka bir açlık yöntemi ise; gün boyunca sadece taze sebze ve meyve tüketilmesi, akşam öğününde büyük bir protein tüketimi olabilir.
Oruç; kişilerin metabolizmasını resetleyerek kilo vermeyi hızlandırır, büyüme hormonu salgısını tetikler, atletik performansı artırır, insülin direnci ve diğer kan şekeri dengesizliklerini giderir, açlık hormonu olan ghrelini baskılar, trigliserit düzeylerini düşürür ve yaşlanmayı yavaşlatır.