Ramazan Ayı bu yıl da bahar ve yaz mevsimine denk geliyor. Oruç süresinin uzunluğu, günde ikiye düşen öğün sayısı, birbirinden lezzetli yemekler ve tatlılarla birleşince kilo almak kaçınılmaz olabiliyor. Geceleri sahura kalmamak da Ramazan ayında kilo aldıran nedenler arasında yer alıyor. Diğer zamanlarda olduğu gibi oruç tutarken de yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat etmek gerekir.
Hamur işleri ve tatlılar Ramazan ayında daha çok tüketiliyor. Özellikle tatlılar, hamur işleri, şarküteri ürünleri gibi karbonhidrat ve yağ içeriği yüksek besinlerin tüketimi artmaktadır, buna karşılık baklagiller, sebze – meyve ve su tüketimi azalmaktadır. Halbuki bu dönemde günlük olarak alınması gereken protein, vitamin ve mineral oranları değişmemektedir.
Oruç tutmak zayıflama yöntemi değildir. Kilo problemi olan bazı bireyler Ramazan ayını zayıflamak için fırsat olarak görmekte ve yalnızca iftarda bir şeyler tüketmektedir. Bu beslenme şekli ile birey kilo vermek yerine kilo bile alabilmektedir. Uzun süre aç kalmak iştahı ve doyma eşiğini artırdığından normalden çok daha fazla miktarda ve hızlı yemek yenmektedir.
Ramazan ayında belli noktalara dikkat edilerek bu ay, kilo almadan ve sağlıklı bir şekilde geçirilebilmektedir.
- Kilo almamak için sahura mutlaka kalkın.
- Yemek yedikten en az 40 dakika sonra yatın.
- Zamana yayarak bol su için.
- Hafif gıdaları tercih edin.
İftarda ve sahurda çok yemek tansiyonu yükseltir. Sahurda ağır yiyeceklerden kaçınarak hafif, kahvaltılık gıdaları tüketmek önemlidir. Ayrıca Ramazan ayında kilo almanın sebepleri arasında metabolizma hızının yavaşlaması, iftar ve sahur vakitlerinin günün daha az hareket edilen zamanlarına denk gelmesi ve kan şekeri düşüşüne bağlı olarak kişilerde tatlılara karşı isteğin artması yer alır.
Midenin iftarda ve sahurda hızlı ve çok fazla yemekle doldurulmaması gerekir. Bu durum mide gerginliğine yol açabilir, tansiyon yükselmesine ve metabolik hormonların hızlı salgılanmasına sebep olabilir.