Otizmin bağırsak kökenli bir toksin birikim süreci olduğunu daha önceki postlarımızda konuştuk. Toksinin girişinin bağladığı bağırsak duvarını onarmak ile birlikte hali hazırda vücutta birikmiş toksin birikiminin arındırılması konusunda da destek alınması önemlidir.
Mutlaka hekim yönlendirmesi olmak kaydı ile çeşitli toksin atıcı destekler kullanmakla birlikte daha doğal alternatifler olan epsom tuz banyoları veya yeşil su detoksları uygulanabilir.
Epsom tuzu (magnezyum sülfat) ile hazırlanmış banyo sularında otizmli bireyi dinlendirmek vücuttan toksin atım sürecini destekleyecektir. Ilık suda haftada 2 – 3 kez, 20 dakikalık ayak veya vücut banyoları yeterli olacaktır. Koyu yeşil yapraklı sebzelerle hazırlanmış sebze sularının düzenli tüketimi de ağır metal atımını destekler.
Ayrıca mutlaka hekim kontrolünde, tüm vitamin ve mineraller optimal seviyede tutulmalıdır. Yetersizlik durumunda iyot, çinko, omega 3 – cod liver oil, koenzim Q10 gibi besin desteklerine hekim kontrolünde yer verilmesi önemlidir. Bu gıda takviyeleri, otizmli bireylerdeki mitokondriyel disfonksiyon ile mücadele edeceği için kişilerin sosyal becerilerinde (özellikle konuşma) olumlu geri dönüşleri destekler.
Hekim kontrolündeki medikal tedavi, beslenme tedavisi ve ağır metal şelasyonlarına ek olarak asistanım psikolog @diyetisyencerencetin’in önerisi aynı zamanda duyu bütünleme çalışmalarına mutlaka yer verilmesi yönündedir. Anne ve baba ile olacak olan ten temasları, evde evcil hayvan varlığı ve bu evcil hayvanlarla yaşanan fiziksel temasların varlığı dokunma duyusu ve sosyal iletişim algısını kuvvetlendireceği için önemlidir.
Otizmde bütünsel bakış açısının çok kıymetli olduğu unutulmamalıdır; otizmli bireylerin tedavisini birçok farklı noktadan ele almak bu tabloda kritik noktadır.