Daha önceki postlarımızda otizmli kişilerin kendi bağırsak floralarından zehirlenme ihtimalini konuşmuştuk. Bu durumun temel kökeninin sızdıran bağırsaktan sistemik dolaşıma karışan toksin geçişi olduğu düşünülmektedir.
Hekim kontrolündeki medikal tedavinin yanı sıra beslenme tedavisi de bağırsak duvar onarımını sağlayarak otizmli bireylerin yaşam kalitesini iyileştirmede etkilidir.
Otizmde temel beslenme kuralları sızdıran bağırsağı tetikleyen 4 temel besin grubunun beslenmeden uzaklaştırılmasını içerir. Bu 4 temel besin grubu: gluten ve lektin içeriği nedeniyle tüm tahıllar – kurubaklagiller, laktoz ve kazein içeriği nedeniyle süt – süt ürünleri ve şekerdir.
Tahıl, kurubaklagil ve süt ürünleri içeriklerindeki sindirimi zor öğeler (gluten, lektin, kazein) nedeniyle bağırsak geçirgenliğini uyarmaktadır. Bağırsaktaki tahribatına ek olarak gluten ve kazein vücuttaki morfini bağlıyor oluşu nedeniyle; morfine duyarlı şikayetleri tetiklemektedir.
Özellikle tahıl ve kurubaklagil eliminasyonu ile birlikte inek sütün tüketimini azaltmak en azından bir süre için elzemdir. Keçi, manda, koyun gibi sütlerin kazein içeriği inek sütüne kıyasla daha düşük olması nedeniyle bu dönemde zor durumda kalınırsa tercih edilebilir.
Eliminasyon diyeti ile bağırsaktaki hasar oluşumu engellerken, et – kemik – tavuk suyu gibi kolajen kaynaklarının beslenmeye eklenmesi varolan hasarın onarımını destekler. Bu nedenle kemik – et ve tavuk suyu içeren çorbaların sıklıkla beslenmeye eklenmesi önerilir.
Bu sıkı program otizmli bireyin gelişimine göre esnetilir ve çıkarılan besinler tekrar beslenmeye eklenir. Bu programın süreci kişiye bağlı değişmekle birlikte uzman kontrolünde karar verilebilir.