Doğal yöntemler, gribal enfeksiyonlarla mücadele ve önlem için oldukça etkilidir.
Baskılanmış bağışıklık ve yetersiz beslenme ile birleşince soğuk havalarda grip ve soğuk algınlığı kaçınılmaz oluyor.
Ateş, öksürük, burun akıntısı, baş ve eklem ağrıları, halsizlikle devam eden şikayetler özellikle çocuklar, hamileler ve 65 yaş üstü yetişkinler için tehlike oluşturabilmektedir. Bu nedenle gribe karşı korunma ve ilk belirtiler ortaya çıktığında önlem oldukça önemlidir. Grip ve soğuk algınlığı ile mücadelede bizlere yardımcı ajanlar:
- Vitamin C: immünite ve beyaz kan hücrelerini uyararak griple mücadelede destektir. Yeterince meyve ve sebze tüketmek, gerekli durumda hekiminizden C Vitamini desteği almak önemlidir.
- Vitamin D: özellikle kış aylarında güneş maruz kalma süresinin azalması nedeniyle eksikliğine daha fazla rastlanmaktadır, kış aylarında hekim kontrolünde D vitamini desteği almak önemlidir.
- Ekinezya: antiinflamatuar özelliğe sahip bir bitki olması nedeniyle özellikle bronşial şikayetlerin azalmasında etkilidir. Özellikle maya ve diğer fungallerle mücadelede etkilidir. Ekinezya ekstratları ve çayı kullanılabilir.
- Mürver: balgam söktürü etkisi nedeniyle özellikle bronşial şikayetlerin rahatlatılmasına yardımcıdır. Sinüslerdeki enfeksiyonun boşaltılmasına ve ağrının rahatlatılmasına yardımcıdır. Mürverin, sıcak su içerisinde 5 – 7 dakika demlenerek çay şeklinde tüketilmesi uygundur.
- Kekik Yağı: güçlü bir antiviraldir.
- Çinko: immün sistemi güçlendirici ve antiviral etkisi vardır.
- Probiyotikler: bağırsak florasını dengeleyerek immün sistemi destekler, fermente sebzeler ve sularında bulunan laktik asit bakterileri enfeksiyon ile mücadelede etkilidir.
- Temiz hava almak, hafif ve sıvı ağırlıklı beslenmek, bol su içmek, limon zencefil ve tarçın karşımı çaylardan destek almak, soğan, sarımsak tüketmek yine gribal enfeksiyonlarla mücadelede yardımcıdır.