Kilo kaybının gerçekleşebilmesi için sağlıklı bağırsak florasına sahip olmak elzemdir.
Yıllardır kronik olarak diyette olup bir türlü kilo veremeyenlerden misiniz? Sebebi bağırsak floranızdaki dengesizlikler olabilir. Harvard Health Publishing tarafından yayınlanan makale, kilo kaybında bağırsak florasının etkili olduğunu ortaya koymaktadır.
Yediğimiz besinler bağırsaklarımızda parçalanmaktadır. Parçalanıp kan dolaşımı tarafından absorbe edilebilecek olanlar kan dolaşımına karışırken, geri kalanlar atık olarak ayrılır. Özetle yediğimiz yiyeceğin tüm kalorisini biz vücudumuza almadan, bir kısmını dışkı ile atarız. Fakat bağırsak florasının dengesizleşmesi durumunda bağırsak patojenleri atılması gereken maddeleri küçük parçalara ayırarak kan dolaşımımıza katılmasını sağlar ve bu maddelerde aşırı kalori olarak metabolizmamıza yansır. Alınmış fazla kalori de kilo artışına sebep olur.
Hayvanlar ile yapılan çalışmalar bu teoriyi güçlendirmektedir. Tek yumurta ikizi farelerden bir farenin bağırsak florası bozulurken diğer farenin bağırsak florası dengede tutulmuştur. Sonuç olarak bozuk bağırsak florasına sahip farenin kilo artışının çok daha hızlı olduğu görülmüştür.
Yine yapılan insan çalışmalarında; tek yumurta ikizi kardeşlerden obez olan kardeşte dengesiz bağırsak florası gözlenirken zayıf olan kardeşte dengeli bağırsak florası gözlemlenmektedir. Bu da flora bozukluklarının kilo artışı ve obeziteyle ilişkili olabileceğini göstermektedir.
Bunun yanı sıra bağırsak flora dengesizlikleri sızdıran bağırsağı tetiklemektedir. Sızdıran bağırsak da tiroid fonksiyon bozukluklarını da içerisinde barındıran bir otoimmün tablo oluşturmaktadır. Bu metabolik bozukluklar da yine kilo artışı olarak yansımaktadır.
Bu nedenle yıllarca denenip verilememiş kilolarda dengesiz bağırsak florası sorgulanmalı ve düzenlemek adına tedaviler uygulanmalıdır.