Pişirme Gereçlerini Kullanırken Hangisi Tercih Edilmelidir?
Demir: birçok metalde olduğu gibi demir de içinde pişirilen yiyeceğe geçme özelliği gösterir. En önemli alternatiflerden biri demir döküm emaye tencerelerdir. Eksi yönü ağır olmasıdır. Pişirme sırasında açığa çıkan kurşun ve kadmiyum tespit edilememiştir.
Paslanmaz Çelik: çelik ile demir karbon alaşımıdır ve paslanır. Çeliğe %11 krom eklenirse paslanmaz çelik özelliği kazanır. Çelik kaplarda pişen yemeğe demir, krom ve nikel geçişi olur. Uzun süre içinde asitli yiyecek bırakılmamalıdır. Çift tabanlı tercih edilmelidir. Çok düşük ısıda yemek pişirilmelidir. Ovularak temizlenmemelidir.
Toprak Kaplar: kilden yapılmaktadır. Yüzeylerde çatlama oluşursa buralarda mikroorganizma barınabilir. Sırlı olanlarından yemeğe kurşun, kadmiyum gibi zararlı maddeler geçtiğini bildiren çalışmalar vardır. Besin saklamada kullanılmaması daha doğru olur.
Cam: gözeneksizdir ve asit alkaliden etkilenmez. Bu bakımdan pişirme ve saklama kabı olarak uygundur. Telle ovulmamalıdır.
Emaye: Silisyum, boraks, soda, kurşun oksit ve renk verici metallerin eritilmesiyle oluşturulan cam benzeri bir ciladır. 900 derecede pişirilir, 250 dereceye kadar dayanır. Kolayca çözünmez fakat yemeklere yapışır. Emaye yıpranmadığı sürece sağlık yönünden sakıncası yoktur.
Teflon: içeriğindeki PFDA maddesi ile plastikte bulunan BPA maddesinin kanserojen etkilerinin yanı sıra hormon düzeni üzerinde de olumsuz etkileri vardır.
Düdüklü Tencere: ısı 110 dereceyi bulduğundan sebzelerin birçok besin değeri yok olur. C vitamini 60 derece, A vitamini 90 derece, B ve D vitaminleri 110 derecede yok olur.
Plastikler: mikrodalga fırınlarda kullanılan plastik kapların 70 derecenin üzerinde ısıtılması durumunda zararlı kimyasallar açığa çıkar.
Melamin Kaplar: melanin ve formaldehit içerir. 70 derece üzerinde formaldehit gıdaya geçer. PVC oyuncaklarda, şişelerde, ambalajlarında, sıkılabilir şişelerde bulunur. Östrojeni taklit ederek hormonal işlevi durdururlar. Üçgen içinde 3 rakamı vardır ya da V işareti vardır.
Köpük İçecek Bardağı: polistren içerir. Et, peynir ambalajı, çatal ve bıçaklar tek kullanımlıktır. Şüpheli kanserojendir. Üçgen içerisinde 6 ile gösterilir.