Şeker: şekerlemeler, laktoz, süt ürünleri fruktoz, glikoz, tatlandırıcılar ve yüksek şekerli meyveler maya mantarını beslediği için ilk olarak diyetten çıkarılması gerekir.
Gluten ve Lektin: tahıllar da yüksek glisemik endekslerinden dolayı aynı şeker gibi Candida’yı beslerler ve yine aynı şeker gibi hücrelerimizde insülin direnci yaratırlar. Bu da ileride kan şekerinde hipoglisemi veya diyabet gibi problemleri yol açar. Candida olan kişide “sızıntılı barsak sendromu” olacağından tahıl grubu bu durumu daha da kolaylaştırır. Tahıl grubu inflamasyonu artıran bir besin grubudur.
Balık Yağı: omega 3/ omega 6 dengesinin omega 6 lehine bozulmasından candidanın vücutta hızla üremesi gerçekleşir. En iyi yöntem diyete omega 3 ekleyerek dengenin tekrar omega 3 lehine dönmesini sağlamaktır. Kaliteli yağlarla beslenmek de çok önemlidir çünkü yağsız diyetler sonucunda özellikle D vitamini emilimi hızla düşmektedir. Yine iyi kalite zeytinyağı ve zengin omega 3 kaynakları (küçük balıklar, gezen hayvan yumurtası) içerdikleri yağ asitleri sayesinde reseptörlerimizi tamir eder. Hindistan cevizi yağı ise candida da antibakteriyel, antivirütik ve mantara karşı etkili olduğu için çok faydalıdır.
Sarımsak: Sarımsağı çiğ ve ezerek yemeklere koymak veya ezerek direkt yutmak hem etkili hem de en ucuz mantar tedavisi olacaktır. Mantar tedavisi olmasının yanı sıra, bağışıklık sistemi güçlendirici, dolaşım sağlayıcı, tansiyon düşürücü, bağırsak parazitlerini öldüren, kuvvetli bir antioksidan ve antibiyotiktir. 2 litre taze sıkılmış limon suyuna 40 diş sarımsağı ezerek ekleyin.25 gün ılık ortamda bekletin, sabah akşam yarım bardak aç karnına için. En doğal antibiyotik tedavisidir.
ANTİFUNGAL BESİNLER
Candida Çoğalmasını Önleyen Besinler:
- Sarımsak
- Soğan
- Hindistan cevizi yağında bulunan kaprilik asit
- Greyfurt çekirdeği ekstresi
- Üzüm çekirdeği ekstresi
- Zeytin yaprağı ekstresi
- Kekik yağı
- Zencefil
- Rezene
- Aloe vera