Egzama Tedavisinde Nasıl Beslenmeli – Nelere Dikkat Edilmelidir?
Bozulmuş bir bağırsak florası immün sistemi zayıflatır ve vücutta inflamasyon oluşmasına neden olur. Bağırsak florası, immün sistem ile doğrudan ilişkilidir!
Bağırsak hücreleri her maddenin geçişine izin vermez çok korunaklı bir duvar oluşturur. Bu duvarın yıkılmamasında en önemli görev, bariyer olan probiyotiklerdedir. Hastalık yapan patojenlerin bağırsak duvarına yapışarak duvarı tahrip etmesini engeller.
Probiyotiklerin sayıları az olursa bu duvarlar korunamaz ve bağırsak duvarı sızdırmaya (leaky gut) başlar. Sızan patojenler ve iyi sindirilmemiş besinler kan dolaşımına geçer, bağışıklık sistemi tanımadığı bu maddelere karşı saldırıya geçer. Bağırsak florası anormal fonksiyon gösterdiği zaman kişide mikro besin öğesi yetersizlikleri ve bazı besinlere karşı intolerans gelişebilmektedir.
Bağışıklık sistemi hastalıkları ise bu döngünün uzun zaman devam etmesi ile oluşur. Kendi dokusuna uzun süre saldırır, bu uzun soluklu düşük yoğunluklu inflamasyon olarak adlandırılır.
Bu durumun sonucunda egzama ortaya çıkabilmektedir. Bu durumla baş edebilmek için bağırsak bariyeri onarılmalı, bağırsak bariyerini zedeleyen gıdalar olan gluten, lektin, kazein ve şeker içeren besinler beslenmeden çıkarılmalıdır.
D vitamini seviyesini 60 ng/ml düzeyine çıkarılmalı, prebiyotik ve probiyotik alımı artırılmalıdır. Bu beslenme taktiği onardığınız duvarı koruyup bariyer görevi yapacaktır. Var olan egzemaların üstüne sarı kantoron yağı sürüp ev yapımı elma sirkesi ile egzamalı bölge sık sık pansuman yapılmalıdır. Kuruma ve kaşıntı hindistan cevizi yağı ile sakinleştirilmelidir.