Parazitlerin vücuttan uzaklaştırılmasında ilaç tedavisi; doğal takviyeler ve beslenme tedavisi ile desteklenebilir.
Bağırsak florasında sıklıkla karşılaştığımız zararlı mikroorganizmalardan biri de parazitlerdir. Özellikle tropikal ülke seyahatlerinin yaygınlaşması ile artan parazit enfeksiyonları kronik yorgunluk, kabızlık, ishal, kusma, göğüste bir yangı ve iştahın kaybolması semptomları ile kendini gösterir. Bunların yanı sıra anal bölgede kaşıntı, gece ağızdan tükürüğün dışa akması ve kronik burun ucu kaşıntısı da parazit enfeksiyonları ile ilişkilendirilebilir.
Parazitler genellikle bir bulaş (genellikle kirli sular, iyi yıkanmamış sebze – meyveler ve iyi pişmemiş etler) ile kişilerin vücuduna girerek sızdıran bağırsağın olduğu, immün sistemi zayıf bağırsaklara yerleşir. Parazitler, konakçısı olan insana yerleştikten sonra insan vücuduna hasar vermeye başlar.
Parazitlerin vücuttan uzaklaştırılması için hekim desteği ile parazit dökücü ilaçların kullanımı gerekebilir. Bu tedaviye destek olması için doğal destekler de kullanılabilir. Bunlar:
- Kabak çekirdeği yağı
- Kekik yaprağı
- Greyfurt tohumu yağı
- Siyah ceviz
- Wormwood – pelin otu
- Zeytin yaprağı
- Karanfil yağı
- Antimikrobiyal özellikleri nedeniyle Hindistancevizi yağı ve sarımsak
Gerekli ilaç ve natürel tedavi ile birlikte parazitlerin temizlenmesine yönelik şeker, alkol, işlenmiş ürün, tahıllar ve özellikle iyi pişmemiş hayvansal ürünlerden fakir bir beslenme programına geçilmesi önemlidir. Bu beslenme programının vazgeçilmezi soğan, sarımsak, kekik ve zencefil gibi antimikrobiyal baharatlar, papaya, hindistancevizi, fermente sebzelerdir.
Kolonun parazitten temizlenebilmesi için ilaç tedavisinden sonra da en az 3 – 4 hafta boyunca bu beslenme düzenin devam ettirilmesi önerilir.