Yaygın olarak gözlenen sindirim kanalı reflülerinin semptomlarının hafifletilmesinde alabileceğimiz küçük önemler etkili olabilir.
Hamilelik, mide fıtıkları, sağlıksız beslenme veya bilinmeyen bir sebeple ortaya çıkan mide asidindeki dengesizlikler asit reflünün temel sebepleri olarak bilinmektedir. Yemek borumuzun mideye bağlandığı noktadaki kapağın sağlıklı çalışmaması sonucunda mide asidinin geri kaçması ile reflü ortaya çıkar.
Asit reflü tedavisinde mide koruyuculara sarılmadan önce deneyebileceğimiz 6 temel metot:
- Çiğneme: yetersiz ve hızlı çiğneme asit reflü oluşumundaki temel sebeplerden birisidir. Çiğneme hareketi ile mide asit üretimi arttırır ve mide kapağının görevini yeterine getirememesiyle reflü ortaya çıkar. Bu nedenle yemek yerken/çiğneme hareketini gerçekleştirirken oturmalıyız, yavaş ve uzun çiğnemeliyiz. Doğru çiğneme aynı zamanda safra kesesi sağlığı için de oldukça önemlidir.
- Oruç: Aralıklı oruç tutmak – öğün sıklığını minimumda tutmak, reflü tedavisine yardımcı olmakla beraber kilo kontrolüne de yardımcıdır.
- Doğru Beslenme: sağlıklı ve dengeli bir beslenme programına sahip olmak reflü tedavisinin vazgeçilmez bir parçasıdır. Doğal fermente besin kaynaklarına diyette yer vermek reflü semptomlarını hafifletecektir.
- Ev Fermente Elma Sirkesi: doğal elma sirkesi, mide pH’ının düşürülmesine yardımcı olmaktadır. Böylelikle midenin doğal asidik yapısına dönmesine yardımcı olmaktadır. Öğünlerden önce 2 yemek kaşığı elma sirkesi içmek iyileşme sağlayacaktır.
- Sindirim Enzimleri Takviyesi: dışarıdan sindirim enzimi takviyesinin alınması reflü semptomlarını hafifletmektedir.
- Öğünlerde Sıvı Alımı: yemekle birlikte tüketimini minimumda tutmak ve yemekten 1 saat sonraya kadar sıvı tüketmemeye dikkat etmek, stresli bir ortamda yemek yememek, lif içeriği yüksek besinlerden kaçınmak ve alerjenleri tüketmemek asit reflü tedavisinde etkilidir.