Stresin azaltılması, yaşam kalitesi ve sağlık üzerinde sayısız etkilere sahiptir.
Adrenal bezlerimiz DHEA, Kortizol ve Adrenalin gibi stres hormonlarımızın yönetildiği dokudur. Adrenal bezin sağlıklı çalıştığı durumda, korku anında adrenal bezler stres hormonları salgılayarak savaşma ya da kaçma tepkisini oluşturur.
Evrimsel olarak değerlendirildiğinde bu güdüler hayatta kalabilmek için gereklidir. Örneğin doğada vahşi bir hayvan gördüğümüzde bize kaçmayı güdüleyen sistem budur. Ancak günümüz dünyasında sistem daha farklı çalışmaktadır.
Adrenal bezlerin kontrolü, HPA Aksı olarak adlandırdığımız bir sistem ile çalışır. Modern dünyada maruz kaldığımız kronik stres, sürekli olarak HPA Aksını ve dolayısıyla adrenal bezleri uyarır. Adrenal bezler kortizolun üretimini arttırır. Artmış kortizolun kişi üzerinde pek çok olumsuz etkisi vardır.
Bu olumsuz etkilerden birisi de artmış pregnenolone hormonunun yarattığı dengesizliğe bağlı cinsiyet hormonu bozuklukları ve kısırlıktır. Özetle kronik stresin kısırlık üzerinde etkili olabileceği düşünülmektedir. Bu nedenledir ki; çocuk sahibi olmakta güçlük yaşayan çiftlerde, evlat edindikten bir süre sonra çocuk sahibi olma olasılıkları oldukça yüksektir. Bunun sebebi; bu anlamdaki stresin üzerlerinden kalkması olabileceği düşünülmektedir. Öbür yandan artmış kortizol; bağırsak duvarını tahrip etmekte ve sızdıran bağırsağa sebebiyet vermektedir. Buna bağlı olarak da başta otoimmün hastalıklar ve pek çok sağlık sorunu oluşmaktadır.
Özetle kronik stresi hayatınızdan kaldırmak, kısırlık da dahil olmak üzere pek çok bozukluğun giderilmesine yardımcıdır. HPA Aksı aktivitesini azaltmak, kortizol ve diğer tüm stres hormonlarınızı dengede tutabilmek adına;
- Isırgan otu yaprağı çayı; ağır metal atımını destekler.
- Fesleğen; adrenal bezlerin dengelenmesine yardımcıdır. Çayı veya yemekler ile birlikte kullanılabilir.
- Magnezyum / 5 HTP / Meyan Kökü; Stres ve anksiyete ile mücadele ve karaciğeri güçlendirebilmek için desteklerden faydalanın.
- Meyve sebze tüketimini arttırmak, aşırı aktif adrenal bezleri baskılar.
- Günde en az 8 saat uyuyun.
- Hayatınızda daha az kimyasala yer verin.
- Size stres yaratan kişi, yer ve ortamları hayatınızdan uzaklaştırmaya çalışın.
- Kafein tüketimini azaltın. Özellikle vücudun dinlenmesi gereken saatlerde kafein ile vücudu uyarmayın.
- Meditasyon yapın ve doğada vakit geçirmeye çalışın.
- Kapalı spor salonları yerine; açık havayı tercih edin.