Migren Ataklarınızın Nedeni Bağırsaklarınızdan Geçiyor Olabilir!
Nörotransmitterler, duygu durumunu düzenleyen hormonlardır. Seratonin, migren ataklarıyla oldukça ilişkili bir nörotransmitterdir. Seratoninin %95’i bağırsaklardan salgılanır. Dolayısıyla migren atakları ve sindirim sistemi arasında bir ilişki vardır.
Migren ağrılarından muzdarip kişiler genellikle tanı konulamamış sindirim problemleri de yaşamaktadır. Yapılan bir çalışmada migren hastalarının %60’ının süt ürünleri, %50’sinin tahıl ve %35’inin yumurta hassasiyeti olduğunu ortaya koymuştur. Migren ataklarında özellikle gluten intoleransının önemli bir yeri vardır. Yapılan çalışmalar gluten ve migrenin ilişkili olduğunu defalarca ortaya koymuştur!
Migren atakları yaşayan kişilerde gluten intolerans testleri yapılmalı veya glutensiz ve hatta tahılsız diyetler denenerek ağrı ataklarının devam edip etmediği kontrol edilmelidir. Ayrıca migren ataklarının magnezyum minerali ile sıkı bir bağlantısı olduğu da ortaya konulmuştur. Bu nedenle kişilerin serum magnezyum düzeyi kontrol edilmeli ve serum magnezyum düzeyinin 2.2’nin altına düşürülmemelidir. Eğer bir eksiklik durumu söz konusu ve dışarıdan takviye alınacak ise alınacak olan bu takviyenin mutlaka doğru formda olanları tercih edilmelidir.
Ayrıca magnezyumdan zengin beslenmeye özen gösterilmelidir. Zengin magnezyum kaynakları: koyu yeşil yapraklı sebzeler, badem, ceviz, keten tohumu, muz ve çilek olarak sıralanabilir. Histamin intoleransı da migren ataklarının ortaya çıkışında etkilidir. Histamin intoleransını baskılayabilmek için günlük C Vitamini ve B Grubu Vitaminlerinin alımı sağlanmalıdır. Beslenmede turunçgiller, koyu yeşil yapraklı sebzeler, et, tavuk, balık ve yumurtaya yer vermek yeterli B ve C vitamini alımını sağlamak için gereklidir. Sağlıklı ve dengeli bir sindirim sistemi migren ataklarının ve baş ağrılarının hafifletilmesinde etkilidir.