Buğdayın içeriğinde gluten – lektin gibi yapılar ve yüksek karbonhidrat içeriği bazı metabolizmalar üzerindeki olumsuz etkilere yol açmaktadır. Bu etkileri azaltmak için yağlı tohumlardan ve diğer tahıl benzeri bitkilerden elde edilen unlar kullanılabilir.
Hindistan Cevizi Unu: hindistan cevizi meyvesinin kurutulup öğütülmesiyle elde edilen hindistan cevizi unu lif ve fonsiyonel yağlardan zengin olup, paleo diyet gibi düşük karbonhidrat içeren diyet programları ile uyumludur. İçerisindeki fonksiyonel yağlar kişilerin şeker metabolizmalarını ve kolesterol düzeylerini dengeler.
Badem – Ceviz – Fındık Unları: yağlı tohumlardan elde edilen unlar gluten, lektin ve karbonhidrattan fakir olmakla birlikte; arjinin aminoasidi ve magnezyum, bakır, mangan, kalsiyum ve potasyum gibi pek çok mineralden zengindir.
Amaranth Unu: yüksek protein içeriği nedeniyle düşük karbonhidratlı diyetlerle uyumludur ve aynı zamanla glutensizdir. Yüksek mineral içeriğine ek olarak folik asitten zengindir.
Karabuğday Unu: karabuğday bir buğday çeşidi olmayıp kuzukulağıgiller familyasından fagopyrum cinsine ait bir bitki türüdür. glutensizdir. Özellikle ekmek tariflerinde kullanılan karabuğday, daha çok tuzlu tariflere yakışmakla birlikte tatlılarda da kullanılabilir.
Teff Unu: yapısı oldukça küçük olan teff glutensiz olması nedeniyle glutensiz diyetlerde buğday unun doğru bir alternatifidir. Genellikle diğer glutensiz unlarla birlikte tariflerde kullanılır ve tarifin daha kuru olmasını sağlar.