Fibromiyalji, nedeni saptanamayan uzun süreli yaygın kas ve eklem ağrısıdır ve tedavisinin temelinde beslenme tedavisi yer almaktadır.
Fibromiyalji, nedeni saptanamayan uzun süreli yaygın kas ve eklem ağrısıdır. Bu eklem ve kas ağrısına eşlik eden yorgunluk, baş ağrısı, uyku bozuklukları, anksiyete ve depresyondan en çok 20 – 50 yaş arası kadınlar etkilenmektedir. Fibromiyaljinin bazı potansiyel sebepleri: bazı besin ve kimyasallara karşı gelişen alerjiler, virüsler, hormonal bozukluklar, sindirim sorunları, candida patojeni, omurga eğrilikleri, stres ve nörotransmiter eksiklikleri yer alır.
Fibromiyaljinin 7 temel semptomu yorgunluk, baş ağrıları, hafıza problemleri, uyku bozuklukları, karın ağrısı ve krampları, depresyon, anksiyetedir. Tedavi planın temelinde antiinlamatuar besinlerden oluşan fibromiyalji diyeti yer almaktadır. Bu diyet yeşil yapraklı sebzeler, hayvansal protein, fermente yiyecekler, omega 3 yağ asidi kaynakları ve A,C,E vitamini gibi antioksidanlardan zengin; gluten ve potansiyel tüm besin alerjenlerinden, şekerden, endüstriyel besinlerden, yoğun alkol ve kafeinden kısıtlıdır.
Fibromiyalji diyetine destek: magnezyum, balık yağı, vitamin D3, D – Riboz ve lavanta yağı gibi doğal besin takviyeleri kullanılmalıdır. Bu besin desteklerinin ne şekildeki kullanılacağı ve fibromiyalji diyetinin detayları için diyetisyeninizden destek alabilirsiniz.