Günümüz dünyasında sıklıkla karşımıza çıkan bazı etkenler florayı tahrip ederek bağırsak sağlığını bozmaktadır.
Bağırsaklar ve bağırsak florası sağlığın temelini oluşturur. Fakat günümüz dünyasında sıklıkla karşımıza çıkan bazı etkenler florayı tahrip ederek bağırsak sağlığını olumsuz etkiler ve immün sistem, sindirim sistemi ve nöropsikiyatrik sistem başta olmak üzere birçok probleme neden olmaktadır.
Florayı tahrip eden 8 temel etken:
- Endüstriyel Gıdalar: her ne kadar üzerinde organik ibaresi görsek de fabrikalarda elde edilen gıdalarda endüstriyel yağlar, fruktoz şurubu ve gluten olmak üzere birçok istemediğimiz madde bulaşı vardır. Bu nedenle paketli, işlenmiş gıdalardan uzak durmak gerekmektedir.
- Tahıllar: içeriğindeki gluten ve lektin nedeniyle tahıllardan uzak durulması gerekir.
- GDO: gıdaların üretiminde kullanılan glifosfat aynı zamanda antibakteriyel bir ajan olarak da görev alır ve vücuda GDO’lu gıdalar alınması durumunda floramızdaki faydalı mikroorganizmaları yok edilmektedir.
- NSAID yani Ağrı Kesiciler: vücudumuzda inflamasyonla mücadele eden maddeleri baskılayarak çalışırlar. Bu nedenle kontrolsüz ağrı kesici kullanımı inflamasyonu arttırır.
- Alkol: vücudumuzdan birçok vitamin ve mineralin atılmasını artıran alkol, aynı zamanda toksin içermektedir ve sindirim kanalı florasını tahrip etmektedir.
- Antibiyotikler: antibiyotikler patojenlerle birlikte faydalı mikroorganizmaları da öldürmektedir.
- Kronik Stres: toksik etkiye sahiptir. Stresle ilişkili kortizol, DHEA gibi hormonların metabolizmalarındaki bozukluk inflamasyonu arttırır.
- Uyku: 7 – 8 saatten az uyumak, kortizol düzeylerinin artmasına ve vücudun parasempatik sinir sistem aktivitesi yetersizliğine neden olmaktadır. Bu durum inflamasyonu arttırır.
Yaşamımızdan bu etkenleri çıkarmak bağırsak florasını ve böylelikle sağlığımızı korur.