Ağız kokusu birçok hastalığın habercisi niteliğindedir. Ağızdaki kötü kokunun nedeni artmış mikroorganizmalar kaynaklıdır, en yaygın olarak olanları maya ve candida mantarıdır.
Bu durumunda uzman bir diş hekimi kontrolü önemlidir. Diş ve diş eti kaynaklı bir bakteriyel artışın (çürüklerin) olamadığı durumlarda ağızdaki diğer mikrop artışları araştırılmalıdır. Kötü kokunun nedeni, ağızdaki mikroplar tarafından üretilen sülfürlü yapılardır. Mikrop sayısı arttıkça ortaya çıkan sülfürlü yapı da artar ve koku baskın hale gelir.
Ağız kokusu; fırçalamanın düzenli olmaması, kötü beslenme, çürüklerin var olması, sigara kullanımı, bakteriyel – fungal enfeksiyonların varlığı ve bazı hastalıklarda (karaciğer hastalıkları – diyabet gibi) görülebilir.
Ağız kokusu varlığında,
- Soğan, sarımsak, tahıllar, trans yağdan zengin kızarmış veya paketli ürünler, şeker ve endüstriyel ürünler ve aromalı gazlı içecekler beslenmeden çıkarılmalıdır.
- Hindistan cevizi yağı gibi anti bakteriyel ve anti fungal fonksiyonel yağlar sık tüketilmelidir. Ayrıca bu yağlarla oil pulling – ağız çalkalama yapılması önerilir.
- Ağız içi probiyotikler kullanılabilir.
- İçeriğindeki fitokimyasallar, antimikrobiyal ve antioksidan partiküller nedeniyle limon ağız kokusunun bastırılmasına yardımcıdır.
- Su tüketimi artırılmalıdır.
- Mide asit yetersizliği durumunda da yine ağız kokusu oluşabilir. Mide asidini güçlendirmek amacıyla sabahları aç karna 2 yemek kaşığı elma sirke ilaveli su içilebilir.