Yapılan kontrollü açlıklar kırılamayan insülin ve leptin direnci üzerinde çok etkilidir.
Uzun süreli kontrollü açlıkların, hücre mitokondrilerini etkileyerek hücrelerin yaşam sürelerini uzattıkları ve dolayısıyla yaşlanmayı geciktirdikleri gözlenmektedir.
Harvard Üniversitesi tarafından yapılan çalışmada mitokondri metabolizmasına yapılan müdahalelerin hücre yaşlanmasını yavaşlattığı, buna bağlı olarak yaşam süresinin uzadığı – yaşa bağlı ortaya çıkan hastalıkların gelişiminin yavaşladığı ve genel sağlık durumunun iyileştiği bilinmektedir. En kolay ve pratik mitokondri müdahalesi ise uzun süreli açlıklarla sağlanabilmektedir.
Hücrelerimizin enerji metabolizmasının temel sorumlusu mitokondri, kişilerin enerji ihtiyacına göre şekil değiştirmektedir. Yaş ile birlikte mitokondrinin enerji kapasitesi düşmektedir. Açlıklar, bu kapasite azalmasını yavaşlatarak genel sağlık üzerinde olumlu etkiler yaratmaktadır.
Açlık oruçları kırılamayan insülin ve leptin direnci üzerinde çok etkilidir. Hastalık dönemlerinin başlangıçlarında bakteri çoğalma faaliyetlerini engeller. Hastalığın seyrini kısaltır. Hipoglisemi ataklarını önlenmesine, kilo verme programlarında tıkanma noktalarında yardımcıdır. Doğru uygulama haftada 2 kez, 48 saat ara verilerek toplamda minimum 16 –maximum 20 saat aç kalınarak yapılmalıdır.