İnsan vücudundaki yağ hücreleri kahverengi ve beyaz yağ hücreleri olmak üzere 2 başlık altında incelenir. Beyaz yağ hücreleri; depo enerji kaynağı olarak kullanılan, insan vücudunca depolanan, halk arasında da yaygın olarak bilinen yağ dokusudur.
Beyaz yağ hücreleri; vücuttaki var olan ısıyı korurlar, organlar için koruyucu bir tampondur ve bazı hormonların etki mekanizmalarında yer alırlar. Ancak bu dokunun artışı obezite ve buna bağlı kronik hastalıkları beraberinde getirir.
Kahverengi yağ hücreleri ise çok daha az enerji depolarlar. İçeriğindeki demirden zengin mitokondri nedeniyle bu rengi alırlar. Beyaz hücrelerden farklı olarak var olan ısıyı korumak yerine ısıyı üretirler. Bu ısı vücudun kendi yağ hücrelerinin yakılması ile gerçekleştiği için kahverengi yağ hücre sayısının artmasının obezite ve kronik hastalıkların tedavisinde etkili olabileceği düşünülmektedir.
2000’li yıllara dek kahverengi yağ hücrelerinin sadece bebeklerde var olduğu, yetişkinliğe dek tamamen yok olduğu düşünülmekteydi. Ancak son yayınlar ile kahverengi yağ hücrelerinin yetişkinlerde de var olduğunu ve bazı yollar ile bu yağ hücrelerinin sayısının arttırılabileceği düşünülmektedir.
Bu yollar;
- Soğuk Hava/Duş: 16 ile 19 C arasındaki sıcaklıklarda yaşam alanları oluşturmanın kahverengi yağ hücre sayısını uyardığı düşünülmektedir. Yine soğuk duşlar da bu uyarımı yapabilmektedir.
- Düzenli Egzersiz: düzenli egzersiz ile kahverengi yağ hücrelerinin uyarıldığı düşünülmektedir.
- Bunların yanı sıra acı biberdeki capsein, yeşil çay ve antioksidanlarının vücutta doğru melatonin salınımının olması gibi etkenler de kahverengi yağ hücrelerini uyarabilmektedir.