FODMAP’lerin olmadığı bir beslenme programı 3 – 8 hafta boyunca uygulanması SIBO tedavisinin büyük bir parçasını oluşturmaktadır.
SIBO; ince bağırsaktaki zararlı bakterilerin sayısındaki kontrolsüz artıştır ve en sık görülen semptomu çok yoğun rahatsızlık yaratan karın şişliğidir. Bunun temel sebebi genellikle stres, sağlıksız beslenme alışkanlıkları, toksinler ve hekim kontrolü olmaksızın ilaç kullanımlarının bağırsak florasında yaratmış olduğu tahribattır. SIBO tedavisinin temeli bu faktörleri kontrol altına almak olmalıdır. Psikolojik stresinizi azaltmak, toksinlerden daha uzak bir yaşam benimsemek, ilaç kullanımı için mutlaka doktorların önerilerini takip etmek ve beslenme alışkanlıklarımızı düzenlemek temel adımlar olmalıdır.
SIBO tedavisinde genellikle fermente besinlerin, oligosakkarit, disakkarit, monosakkarit ve poliyollerin bulunmadığı bir eliminasyon diyeti ile başarı sağlamak mümkündür. Bu diyet Düşük FODMAP diyeti olarak adlandırılmaktadır.
FODMAP’lerin neler olduğunu bir sonraki postumuzda sıralayacağız.
Diyet sırasında 3 – 8 hafta boyunca FODMAP’ler beslenmeden çıkarılır, bu süreçte bir hekim desteği ile gerekirse ilaç tedavisi uygulanır ve bağırsak zararlı mikroorganizmalardan temizlenir. Arındırılmış bağırsağa tekrar FODMAP’ler ve probiyotik mikroorganizmaların tanıtımı başlanır. Bu beslenme tedavisine Düşük (Low) FODMAP Diyeti adı verilir.
FODMAP’lerin olmadığı bir beslenme programı 3 – 8 hafta boyunca uygulanması SIBO tedavisinin büyük bir parçasını oluşturmaktadır.
Düşük FODMAP Diyeti düşük laktoz, düşük fruktoz, düşük fruktanlar – gos ve düşük poliyollerden oluşur. Bu özel diyetin yasakları:
Laktoz: Gazı ve şişkinliği tetikler, bağırsağa su çeker.
süt ve süt ürünleri (özellikle ricotta ve süzme peynirler & tüm süt, yoğurt ve dondurma)
Yüksek fruktoz: Bağırsağa su çeker.
Enginar, kuşkonmaz, bezelye, kuru domates, elma, kara dut, kiraz, incir, mango, armut, karpuz, agave vb. tüm tatlandırıcılar, alkol
Fruktanlar: Gazı ve şişkinliği tetikler.
Enginar, sarımsak, pırasa, soğan, bezelye, soya, fasulyegiller, muz, frenk üzümü, hurma, incir, greyfurt, nektarin, trabzon hurması, mürdüm eriği, şeftali, karpuz, çavdar, buğday, arpa, antep fıstığı, kaju, kurubaklagiller, oolong çayı, papatya çayı, kekik çayı, keçiboynuzu, hindiba, inülin, fos, mos. gos vb. prebiyotikler
Poliyoller: Bağırsağa su çeker.
Ayçiçeği, mantar, bezelye, elma, kayısı, yaban mersini, kiraz, nektarin, armut, şeftali, mürdüm eriği, karpuz, sorbitol, mannitol, isomalt, xylitol vb. tüm tatlandırıcılar