Dopamin, vücudun ödül mekanizmasını aktive eden bir nörotransmitterdir. Aynı zamanda dikkat ve odaklanabilme de etkilidir. B6 eksikliği, bazı hormonal düzensizlikler, düşük mide asidi, sızdıran bağırsak, hipoglisemi, ağır metal toksistesi ve vitamin – mineral eksiklikleri dopamin yetersizliğini tetikleyebilir. Vücutta dopaminin düşük olması halinde motivasyon ve yaşam sevinci azalır, sabahları uyanmakta güçlük, depresyon, düşük libido, kronik yorgunluk, dikkat bozukluğu, huzursuz bacak sendromu ve karbonhidrat – şeker düşkünlüğü görülebilir.
Bazı gıdaları beslenme düzenine eklemek ve beslenme alışkanlıklarını değiştirmek dopamin düzeylerini uyarmaktadır. Antiinflamatuar bir beslenme planını benimsemek; doğru bir beslenme protokolüyle vücuttaki oksidatif stresin azaltılması dopamin düzeylerinin iyileşmesine yardımcıdır. L-tyrosine, B6 Vitamini, Folat, Selenyum, Glutatyon, Çinko, Magnezyum kaynaklarından zengin beslenmek dopamin düzeylerinin yükseltilmesine yardımcıdır.
Bu besinler:
- Raw kakao – bitter çikolata: dopamini uyaran besinlerin en başında gelir. İçeriğindeki beta-phenylethylamine kan-beyin bariyerini aşarak beyinde dopamin salınımını uyararır. Aynı zamanda çinko ve magnezyumdan zengindir. Seratonin ve bazı nörotransmitterlerin de salınımını artırması nedeniyle porsiyon kontrolü ile tüketilmelidir, aksi durumda adrenal stres yaşanabilir.
- Yabanmersini: içeriğindeki güçlü flavonoid antosiyanın sayesinde beyindeki dopamin sekresyonu uyarır.
- Yağlı tohumlar: selenyum dopamin salınımının sağlanmasında en önemli besin öğelerinden birisidir. Brezilya cevizi selenyumu en yüksek tohumlardan birisidir. Badem
içerdiği yüksek tyrosine, kabak çekirdeği içerdiği B vitaminleri ve çinko dopamin düzeylerini olumlu etkiler. Ceviz ve fındık benzer etkilerle dopamini uyarır. - Turpgiller ve glutatyon: kale, karalahana, brüksel lahanası, pazı ve karnabahar başta sülfür olmak üzere, B vitaminleri, antioksidanlar ve minerallerden zengindir. Ayrıca
glutatyon kaynağı alium bileşiklerini içeren sarımsak, soğan, frenk soğanı ve yeşil soğan da güçlü antioksidanlar içerir. Glutatyon içerikleri nedeniyle turpgiller sağlıklı beyin fonksiyonları ve optimal dopamin salınımına yardımcıdır.